Mala fatra
Meny Praktisk information Samarbetspartners
Startsida
Bilder
Resor och Turer
Skräddarsydda resor (prisexempel)
Anmälan
Om Freewalker
Vad säger våra deltagare?
Länkar
Kontakt
Praktisk information
Allmänna och särskilda villkor
Kontakt
Adress:
Måsg 1
260 23 Kågeröd
SVERIGE

Halalovka 47
911 08 Trencin
SLOVAKIEN

E-Post:
info@freewalker.se

Skype:
freewalker.se
Skype Me™!
Tel:
+421-902 28 15 28 (Slovakien)
Pass och Försäkring
Kolla så att ert pass är giltigt och så att ni har en försäkring som täcker bergsvistelse. I Slovakien har det nyligen införts att alla som räddas med hjälp av bergsräddningen måste ha en försäkring eller betala räddningsaktionen själva. Är ni osäkra på er försäkring kan ni köpa en eller flerdagarsförsäkring i Slovakien.

Vaccinationer och Sjukvård
Det behövs inga vaccinationer i Slovakien och sjukvård för EU-medborgare är gratis. Ta med försäkringskassans speciella EU-kort.

Pengar
Det finns bankomater i de flesta städer och visa accepteras men inte i t ex bergsstugor och enklare restauranger. Den 1:a Januari 2009 införde Slovakien EURO.


Kommunikation

Svensk roaming fungerar utmärkt (utom i vissa bergsdalar).

Vatten och Mat
Kranvattnet kan drickas utan problem. Maten är generellt fetare och med mindre finess. Det finns inga problem att få vegetariska alternativ.
I bergen kan man dricka vattnet från källor, drick inte vattnet från bergsbäckar om ni inte måste.

Kläder och Utrustning

Det kan vara kallt på toppen...På några av turerna kan det skilja så mycket som 1300m i höjdskillnad mellan startpunkt och högsta punkt och vädret kan ändra sig snabbt i bergsterräng. Ha alltid en torr undertröja, en tjockare tröja t ex fleece samt en vind/vattentät jacka (ev också byxor) i ryggsäcken. Det är skönt med torra och varma kläder när man beundrar utsikten på toppen. Bäst att vandra i är halv-höga eller höga vandringskängor, tänk på så att ni inte gör er första 6-timmarsvandring i dem.

Övrig utrustning som kan vara bra att ha med är skavsårstejp, handskar, termos, kikare, armékniv, teleskopstavar, ficklampa/pannlampa samt solhatt, solglasögon och solkräm.

På vinterturerna behövs rejäl och flexibel vinterutrustning. Skidturerna går bra att åka med tur, telemark eller skidalpinistutrustning, glöm ej stighudar. Fråga gjärna oss om ni är osäkra.

På några av turerna (vandring och skidalpinist / turåkning) kommer förflyttningen mellan två olika inkvarteringar att ske till fots och all er packning måste bäras, så tänk på vad ni tar med er...

Fysisk kondition och Erfarenhet
På vandringsturerna finns flera olika rutter tillgängliga så ni väljer tur efter er egen förmåga och kondition. All vandring sker på välmarkerade leder och det behövs ingen tidigare erfarenhet. Några av turerna har korta svårare passager där man tar sig upp/ner med hjälp av stegar och fasta kedjor. Guiden informerar vilka sträckningar som har dessa passager. Klarar man av att klättra upp för en stege på sitt hustak klarar man också av 99% av dessa passager.

På vinterturerna behöver man en viss erfarenhet av skidåkning, vi tar oss upp och ned för dalar och bergskammar i helt öde terräng. Det viktiga är att välja väg efter sin egen färdighet.

Säkerhet
Vandringslederna är generellt väldigt säkra och hela familjen med barn från 10år har inga problem med de flesta turerna.

På vintern är den största säkerhetsrisken laviner. Vi känner väl till terrängen och minimerar risken genom att välja "säkra" turer med minimal lavinrisk. Vi har också tät kontakt med bergsräddningen och lavintjänst för senaste uppdateringar.

Bergen kan vara farliga och oberäkneliga och vi vill påminna er om att all medverkan i våra evenemang sker på egen risk. Freewalker kan ej hållas ansvariga för eventuella skador och olyckor.


karpaterna.skPredpoved pocasia :: www.meteo.sk
Utsikt mot Kubinska hola (Mala Fatra) På väg upp mot Sedlo Polana 1837m (Nizke Tatry) Planering av extremåkning ner för Chopok 2024m (Nizke Tatry) Maly Krivan 1671m (Mala Fatra)
start på skidalpinism i Jasna (Nizke Tatry)
Chabenec 1955m från Sedlo Polana (Nizke Tatry)
ledmarkering i Nizke Tatry
Våra spår längs Nizke Tatrys huvudkamm Tidig morgon på huvudkammen i Nizke Tatry Vattenfall i Lucky (Chocske vrchy) nerför snöfält i Velicka dolina (Vysoke Tatry) På väg upp genom Velicka dolina (Vysoke Tatry)
Siroke sedlo 1826m (Belianske tatry/Vysoke Tatry) Utsikt från Velka Svistovka 2038m mot Zelene pleso 1551m (Vysoke Tatry) På väg upp mot Koprovsky Stit 2363m (Vysoke Tatry) Paus vid Vysne Koprovske Sedlo 2180m (Vysoke Tatry) Ölpaus på toppen av Vysoka 754m (Male Karpaty) Vattendroppar mellan klipporna på Velky Roszutec 1610m (Mala Fatra)

Copyright: Freewalker